Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.157.147
Aantal actieve gebruikers: 3.741
Portaal van de week: Middeleeuwen

Uitgelicht

Gabrielle 'Coco' Chanel in een marinière

Marinière

Een marinière is een gebreid kledingstuk voor het bovenlichaam met horizontale, wit-blauwe strepen en driekwartsmouwen. Het kledingstuk, traditioneel vervaardigd uit jersey van katoen of wol, stamt uit de Franse marine van de 19e eeuw en wordt nog altijd gedragen door sommige matrozen. In de 20e eeuw is de marinière opgedoken in zowel de haute couture als de alledaagse klederdracht, waardoor ze verschillende connotaties verwierf.

De marinière werd in 1858 ingevoerd in het Franse matrozenuniform. In de late 19e eeuw dienden de 'Bretonse strepen' van de matrozentrui als inspiratie voor de eerste badmode. Modeontwerpster Coco Chanel liet er zich in het eerste kwart van de 20e eeuw door inspireren om stijlvolle vrijetijdskleding voor vrouwen te maken. Een nieuwe omwenteling vond plaats in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, toen de marinière via avant-gardistische kunstenaars en existentialistische filosofen een populaire kledingkeuze werd voor wie er rebels en authentiek wilde uitzien. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft om in alle erkende talen informatie te bieden die objectief, verifieerbaar en vrij herbruikbaar is. Het project is gebaseerd op vijf basisprincipes. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan 2,1 miljoen artikelen de op vijf na grootste van circa 330 taalversies.

De encyclopedie is vrij bewerkbaar. Dat houdt in dat iedereen tekst en afbeeldingen kan toevoegen of aanpassen, met inachtneming van de basisregels. Voor de bewerkers zijn er diverse hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwelingen. Zaken uitproberen kan in de zandbak en vragen kunnen gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Advertentie voor The Outcasts of Poker Flat

Afbeelding

Rotsklimmen in San Juan County in de Amerikaanse staat Utah

Rotsklimmen in San Juan County in de Amerikaanse staat Utah

Actueel

Afbeelding

Russische invasie van Oekraïne sinds 2022

De Russische invasie van Oekraïne is een aanvalsoorlog die begon op 24 februari 2022, toen Rusland buurland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenviel in een grote escalatie van de Russisch-Oekraïense Oorlog die sinds 2014 gaande is. (Lees verder)

Recent overleden

27 apr Boudewijn de Geer (68), Nederlands voetballer
24 apr Mike Pinder (82), Brits toetsenist en zanger
23 apr Henk Jongerius (82), Nederlands prior en tekstschrijver
21 apr Jean-Marie Aerts (72), Belgisch muzikant
20 apr Andrew Davis (80), Brits dirigent

In het nieuws

23 apr Britse "Rwanda-wet" aangenomen
Het Britse parlement stemt na jaren van discussie alsnog in met een omstreden wet, waarmee illegale asielzoekers rechtstreeks naar Rwanda kunnen worden uitgezet.
16 apr Zware brand in Beursgebouw van Kopenhagen
Een brand verwoest een deel van het 17e-eeuwse Beursgebouw in Kopenhagen. Onder meer de iconische drakentoren gaat in vlammen op.
13 apr Conflict Iran-Israël
De Iraanse Revolutionaire Garde vuurt een reeks drones en raketten af op militaire doelwitten in Israël, als vergelding voor de Israëlische luchtaanval op de Iraanse ambassade in Damascus 12 dagen eerder. Het overgrote deel van de Iraanse projectielen wordt tijdig onderschept.

28 april in de geschiedenis

1789 Muiterij op de Bounty
Onder leiding van tweede stuurman Fletcher Christian komt de bemanning van de HMAV Bounty in opstand tegen kapitein William Bligh.
1945 Benito Mussolini
De Italiaanse dictator Mussolini en zijn maîtresse worden door het Italiaanse verzet doodgeschoten als ze proberen het land te ontvluchten.
1947 Kon-Tiki
De Noorse antropoloog Thor Heyerdahl begint met het op Inca-ontwerpen gebaseerde, balsahouten vlot Kon-Tiki aan een reis van Peru naar Polynesië.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Commons Commons
Vrije media
Wikidata Wikidata
Vrije database
Wikifuncties Wikifuncties
Bibliotheek met codefuncties
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
MediaWiki MediaWiki
Ontwikkeling wiki-software